We leiden een extreem stressvol leven. Er zijn zoveel verplichtingen, we leven in zo’n snel tempo dat het moeilijk is om zelfs maar even te stoppen en van wat tijd voor onszelf te genieten.

Hoewel sommige mensen zich zekerder en productiever voelen wanneer ze met al deze werklast omgaan, kan dit uiteindelijk het stressniveau verhogen en de vitaliteit van ons lichaam en onze geest schaden.

Een lichter leven leiden betekent niet dat je je dagelijkse taken of verantwoordelijkheden volledig moet opgeven. Het betekent dat je een nieuwe betekenis geeft aan wat je vandaag op je prioriteitenlijst zet. Een lichter leven is een leven met meer momenten van vreugde, minder vermoeidheid. Want als we het hebben over jezelf toestaan om momenten van plezier te waarderen, hebben we het eigenlijk over leven. Meer goed humeur, minder angst.

Hier zijn enkele tips over hoe je een lichter leven kunt leiden:

1. Neem wat tijd voor jezelf

Maak wat tijd vrij om voor jezelf te zorgen. Je bent jouw prioriteit en dat mag je niet vergeten. Of het nu gaat om ontspannen, studeren of je wijden aan je religiositeit. Activiteiten doen die voor onze eigen voldoening zorgen, helpt ons om meer rust te hebben.

De momenten van rust zijn ook van fundamenteel belang om een lichter leven te leiden. Reserveer een dag of het weekend, afhankelijk van jouw routine, om echt uit te rusten. Zonder je zorgen te maken over wat je moet oplossen, rust uit en geniet van het huidige moment, er zullen immers altijd taken zijn om op te lossen. Je moet weten wanneer het tijd is om te stoppen.

2. Breng wat tijd offline

Besteed je veel tijd aan sociale media? Mooie foto’s zien van mensen die reizen, eten, sporten, het “perfecte” leven hebben? Wist je dat sociale netwerken jouw gezondheid kunnen beïnvloeden? Stress, angst en zelfs depressie komen vaak voor bij mensen die te veel gebruik maken van sociale netwerken. Ze zijn niet alleen een entertainment kanaal, je moet weten hoe je de tijd dat je ze gebruikt, kunt meten en controleren.

Daarom is het essentieel om wat tijd offline te nemen. Sluit je minstens een keer per week af van sociale netwerken. Begin met een paar uur en verhoog het geleidelijk. Vergeet niet dat er een heel leven is buiten het scherm van de smartphone. Geniet van wat tijd met familie, vrienden en verschillende andere activiteiten die buiten de sociale netwerken kunnen worden gedaan.

3. Muziek

De macht die muziek over ons heeft is iets magisch. Luisteren naar muziek brengt verschillende sensaties en effecten op ons lichaam. Afhankelijk van de stijl, kan muziek ons kalmeren, geluk brengen, gevoelens van dankbaarheid, enz. Verschillende studies tonen aan dat muziek positieve effecten kan hebben op de hersenen door het vrijmaken van dopamine, beter bekend als het “gelukshormoon”. Dus, maak een lijst met je favoriete liedjes en laat je meeslepen in de melodie.

Comments are closed.

You may also like