Nadat we begrepen dat er geen andere planeet is om op te leven, en dat we moeten handelen zodat deze planeet onze impact kan overleven, begon het woord duurzaamheid deel uit te maken van ons dagelijks leven.

Het concept van een duurzamer leven bereikte verschillende delen van de samenleving, en het zou niet lang duren voordat het de mode bereikte. Vandaag worden merken door consumenten aangespoord om hun impact op het milieu te verminderen. Maar heeft mode zo’n grote invloed?

Duurzame mode: een nieuwe manier van kleden

Vandaag pakt de mode-industrie duurzaamheid op een nieuwe manier aan. Naarmate we ons bewuster worden van de gevolgen die we voor de planeet veroorzaken, kijken we kritischer naar de producten en diensten die we produceren en consumeren.

Nu onze planeet steeds warmer wordt, hebben we wereldwijd al te maken met de gevolgen van de klimaatverandering, die nog erger dreigen te worden als we niet gezamenlijk optreden om de opwarming van de aarde een halt toe te roepen. Als gevolg van deze bezorgdheid zijn veel merken de manier waarop zij hun producten produceren en op de markt brengen, gaan heroverwegen.

Maar wat is duurzame mode eigenlijk?

Het duurzaamheidsvraagstuk is altijd controversieel geweest en zal dat altijd blijven. Mensen kunnen duurzaamheid immers op verschillende manieren zien. Vandaag de dag kan onder duurzame mode worden verstaan kleding, schoenen en accessoires die worden vervaardigd en op de markt gebracht op een manier die zo weinig mogelijk gevolgen heeft voor de samenleving en het milieu.

Dit betekent dat deze zorg gedurende de gehele levenscyclus van de producten aanwezig moet zijn. Vanaf het ontwerp, de keuze van de grondstof, de fabricage, het vervoer, de opslag, de marketing, de duurzaamheid, de bruikbaarheid, het hergebruik, de recycling en zelfs de uiteindelijke verwijdering.

Hoe weet je of een merk aan duurzame mode doet?

Om een duurzaam modemerk te zijn, is het belangrijk om verder te gaan dan alleen het gebruik van biologische en biologisch afbreekbare producten en het verminderen van de koolstofvoetafdruk van de producten.

Het merk moet ook een echte zorg voor het milieu uitdragen, die verder gaat dan wat alleen commercieel en in communicatieacties zichtbaar is. Dit omvat ook sociale kwesties, zoals gelijkheid van mannen en vrouwen en eerlijke beloning. En natuurlijk moeten deze stimulansen voor diversiteit verder gaan dan sociale media.

Besteed aandacht aan de grondstoffen die in jouw producten worden gebruikt

Tenzij zij van gerecycleerde stoffen zijn gemaakt, moeten de stoffen of materialen die voor de vervaardiging van de producten worden gebruikt, gemaakt zijn van hernieuwbare materialen, zoals linnen, hennep, zijde, enz. Biologisch katoen kan ook een goede optie zijn, omdat het biologisch afbreekbaar is. Bij de productie ervan wordt echter veel water gebruikt.

We moeten ook aandacht besteden aan de gebruikte kleurstoffen. Hoewel het zeer moeilijk is om te weten welke kleurstof is gebruikt, maken merken die ervoor kiezen natuurlijke kleurstoffen te gebruiken, meestal een groot aanpassings- en productieproces door en maken zij er meestal een punt van om dit aan hun consumenten mee te delen.

Houten accessoires zijn heel interessant en supertrendy. Maar ze moeten wel afkomstig zijn van duurzaam hout, zoals bamboe en resthout van fabrieken bijvoorbeeld.

Comments are closed.

You may also like