Duurzaam shoppen voor mode: de meerwaarde van de kringloopwinkel
Tweedehands kleding is hot en dat is te zien aan de opmars van de kringloopwinkels en andere plekken waar oude items een nieuwe kans krijgen. Natuurlijk zijn er online diverse platformen om aan gebruikte kleding te komen, maar een dagje kringlopen heeft een meerwaarde, zeker als het gaat om duurzaamheid
Driedubbel duurzaam
De eerste reden om voor spullen van de kringloopwinkel te kiezen is het tegengaan van de weggooimaatschappij en dus het omarmen van hergebruik. Maar menig kringloopwinkel zorgt ook voor duurzaamheid als het gaat om inclusie: mensen met een zogenaamde afstand tot de arbeidsmarkt alsmede eenzame individuen krijgen daar een kans om werkervaring op te doen en/of menselijk contact te hebben. Niet zelden is er een koffiehoek die als ontmoetingplek fungeert en is de sfeer er bedrijvig en ontspannen.
Unieke fashion-pareltjes
Op pakweg een vrije zaterdag maken steeds meer mensen er een dagje van: van kringloop naar kringloop rijden om unieke pareltjes te scoren. Omdat er in Nederland meer dan 1100 kringloopwinkels zijn, is een koopjesjager dan wel fashionista nooit uitgeshopt. De kleding en accessoires die ze er vinden hebben meer allure dan items uit de etalages die iedereen al heeft. Dat zien we terug in het straatbeeld, de mode is eclectischer dan ooit omdat er meer manieren zijn om te shoppen dan alleen de reguliere winkelstraten met de bekende ketens.
Influencers
Ook jongeren – hen hoef je niet bij te schijnen over het belang van duurzaamheid – vinden steeds vaker de weg naar de industrieterreinen waar deze winkels zich meestal ophouden. Sterker nog, menig influencer zweert bij tweedehands. We zien dit terug in tv-programma’s en vooral vlogs, waarin zojuist gescoorde artikelen trots geshowd worden. Het woord ouderwets is in deze eeuw vervangen door vintage of retro en diverse trends uit de jaren ’60 tot en met ’90 keren doodleuk terug.
Extra zetje van coronacrisis
Het was tijdens de coronacrisis dat kringloopwinkels hun omzet veelal zagen stijgen, ook omdat veel mensen hun interieur beter op zich konden laten inwerken en tot verbouwing of herinrichting overgingen. Dat zorgde voor een toestroom van gebruikte meubels en apparatuur, boeken en geluidsdragers en ook kleding. Anderen – in sommige gevallen gedwongen om het zuiniger aan te doen – profiteerden daar weer van. Maar de trend om de kringloopwinkel te verkiezen boven het shoppen zoals we dat vroeger deden, is al langer gaande, net als de duurzaamheidstrend. Het is dus kort door de bocht om te zeggen dat de populariteit van de kringloopwinkels door de coronacrisis komt, maar de branche heeft er wel een extra zetje door gekregen.