Heb je je ooit afgevraagd wat duurzame mode is? Dit concept wordt steeds meer overgenomen door grote merken. Het is het gebruik van produktiemethoden die de invloed op het milieu verminderen, waarbij voorrang wordt gegeven aan het gedrag van onze maatschappij vanuit ecologisch oogpunt.

In het verleden werd deze productiemethode als een trend beschouwd. Vandaag heeft het zich geconsolideerd in de modewereld en stelt het verschillende veranderingen voor. Weet je wat dat zijn? Lees verder en kom alles te weten over deze trend!

Hoe is duurzame mode tot stand gekomen?

De mode-industrie en milieuduurzaamheid zijn niet altijd hand in hand gegaan. Vanaf de jaren ’90 werd fast fashion populair, waardoor de productie van kleding een veel grotere omvang aannam als gevolg van de grote vraag.

Het had niet alleen gevolgen voor het milieu, maar ook voor de arbeiders in de textielindustrie, die werden gedevalueerd en uitgebuit. Dit alles is het gevolg van het gebruik van pesticiden op katoenplantages en het weggooien van kleding op ongeschikte plaatsen, waardoor 8% van de koolstofemissies in de atmosfeer terechtkomt.

Duurzaamheid in de mode is belangrijk omdat het deze problemen aanpakt door natuurlijke hulpbronnen te gebruiken die niet schadelijk zijn voor het milieu. Het hergebruik van materialen en kleding, en het gebruik van milieuvriendelijke stoffen, volgen de goede praktijken van duurzame mode.

Leer over de veranderingen die duurzame mode voorstelt

Nu je al weet wat duurzame mode is, is het tijd om dieper in te gaan op de voorgestelde veranderingen. Wij hebben enkele voorbeelden gezien van materialen en attitudes waarbij deze nieuwe productievorm een rol speelt, maar wat gebeurt er precies in het dagelijks leven van merken die deze methode op prijs stellen?

Tijdloze en duurzame stukken

Je hebt misschien al gehoord van het idee van fast fashion, dat een aanpassing is van fast food. Fast fashion hecht waarde aan goedkopere stukken, die de hoofdtrends volgen (meestal van voorbijgaande aard) en dus gemakkelijk worden weggegooid. Om duurzaam te zijn, moet mode toch bestand zijn tegen het verstrijken van de tijd?

Kies dus voor tijdloze stukken (slow fashion) – veel merken volgen nu al deze stijl van basiskleding die vanaf nu in de mode zal zijn. Het is immers mogelijk om moderne combinaties te maken met bijvoorbeeld een T-shirt van biologisch katoen en duurzame jeans.

Hergebruik van materialen

Veel merken hebben creaties gemaakt met stoffen en andere stukken die werden afgedankt. Dit is ook duurzaamheid in de mode: kijk naar wat niet meer gebruikt wordt en hergebruik het, in plaats van nog meer afval te produceren.

Minder chemisch verven

Het verven van stoffen is een van de industrieën die de meeste verontreiniging van water en bodem veroorzaken. Duurzame mode kiest voor natuurlijke en niet-toxische manieren om stoffen te verven, die bijvoorbeeld het grondwater niet vervuilen.

Duurzame zorg

Naast deze punten komen er nog andere praktijken bij – zoals de kwestie van de brandstof in het vervoer. Kiezen voor merken die weinig vervuilen is een zorg, evenals de voorkeur geven aan bedrijven die zorg dragen voor hun werknemers. Duurzame mode hecht ook waarde aan de ontwikkeling van kleine gemeenschappen waar ze worden ingevoegd.

Comments are closed.

You may also like